onsdag 23 oktober 2013

"En enda miss Skolan och verkligheten" Författarintervju

På bokmässan i Göteborg gjordes en författarintervju om mig och min senaste roman;
"En enda miss Skolan och verkligheten". Intervjun kommer snart på Youtube men här kommer den som text så länge:


En enda miss Skolan och verkligheten

författarintervju med Eva-Karin Berglund





Berätta om din bok!

Med stor iver tar sig Rebecka an sitt arbete som nyutexaminerad gymnasielärare. Hennes drömmars mål har gått i uppfyllelse men det är många saker som inte blir som hon har tänkt. Rebecka har en olöst konflikt med sina föräldrar och hon får ofta ta hand om sonen på egen hand då hennes man är lastbilschaufför och borta långa tider i sträck. Kampen för att få tiden att räcka till är ständigt närvarande. Stressen genomsyrar hela hennes tillvaro. Trots att hon älskar yrket hon valt funderar hon ibland på om det är detta hon verkligen vill med sitt liv. Jobbet innebär en massa problem och konflikter som hon inte varit förberedd på. Rasistiska ungdomar orsakar problem både i skolan och i staden i allmänhet, och för Rebecka i synnerhet. Men deras hotfulla attityd är bara en spott i havet mot vad som komma skall och enligt Rebeckas moster beror allt på En enda miss.





Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Ursprunget till romanen är i grunden en novell jag skrivit för mina elever i syfte att visa hur en novell bör vara uppbyggd. Under tiden jag skrev novellen växte dock en tanke fram om att den kunde ligga som underlag till en roman om skolans värld. Jag hade aldrig någon klar tanke utan intrigen och romanen växte fram undan för undan. Syftet med romanen hade i grunden varit att bland annat belysa lärarnas arbetssituation och arbetsbörda men i huvudsak blev En enda miss Skolan och verkligheten en spänningsroman där vi får följa läraren Rebecka i hennes liv såväl i skolan som privat. Rebecka har nått sitt mål och ger sig med stor entusiasm in i sin roll som lärare men ingenting blir egentligen som hon har tänkt. Det finns vare sig tid eller arbetsro för att till fullo kunna koncentrera sig på arbetet. Hon känner sig också ganska ensam i sin roll som lärare och förstår att hon måste lösa det mesta på egen hand. På skolan där hon arbetar finns det ett hotfullt gäng elever med rasistiska åsikter, dessa agerar hotfull mot Rebecka men även mot andra lärare. Hennes liv för övrigt innehåller flera konflikter och hon har fortfarande inte rett upp vad det kom sig att hennes syster dog av en överdos i unga år. Allt leder fram till det mest hemska scenario en mor kan tänka sig och ingenting är egentligen så som Rebecka har trott.






Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

 Mina läsare får mig att vilja skriva vidare. Jag har tidigare givit ut två romaner och jag har mottagit så mycket positivt beröm för dessa att jag fått blodad tand. Ett annat skäl till att jag vill skriva är också att jag gärna vill belysa olika saker och situationer i form av romanens dräkt. Det kan handla om samhälleliga problem eller att belysa historiska skeenden i ny dager. I romanen En enda miss Skolan och verkligheten är det skolans värld som speglas och Rebeckas arbetssituation såväl som hennes privata liv. Men även ungdomars konflikter, rasism, problem och förälskelser får en stor roll i denna roman.


Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

 I huvudsak har jag bara fått positiv respons. Mina söner säger att de är stolta och min syster säger att hon är imponerad men inte förvånad. ”Du har ju skrivit och berättat sagor sedan du var liten”, är hennes kommentar. Vår lokaltidning har publicerat både reportage och recensioner om mig och mina romaner så jag känner att jag har ett bra stöd där. På min egen webbsida strömmar det in positiv respons i form av kommentarer och recensioner. Mina läsare är min stora inspirationskälla. De skriver att mina böcker är otroligt spännande och att de inte går att lägga ifrån sig och bättre beröm kan man väl inte få. Jag fick en kommentar som jag som lärare mycket glatt tog emot. Det var från en medelsålders man med dyslexi. Han hade inte läst en bok i hela sitt liv men hade lyckats ta sig igenom alla mina 536 sidor. Han var mycket nöjd med sig själv och till mig skrev han att jag hade givit honom läslust på gamla dar.

Hittills har jag inte fått någon negativ kritik från mina läsare, även om recensenter i media har uttryckt att jag borde korta ner vissa delar i romanerna. Att de i vissa stycken kan få en touch av föreläsning. Men detta tar jag med en nypa salt då jag gärna vill förena nytta med nöje. Ingen som läser skönlitteratur mår dåligt av att få lite nya kunskaper på samma gång. För övrigt har recensenterna berömt mig för min berättarglädje samt min förmåga att skapa spänning och oväntade händelser. De har också kallat mig kunnig i religion och historia.

Än så länge har mina kollegor inte läst En enda miss Skolan och verkligheten. Jag är mycket spänd på deras reaktioner.

De flesta frågar även hur jag hinner med allt. Jag arbetar heltid som lärare på gymnasienivå och har även i dagarna startat mitt eget förlag. Jag brukar svara att jag i stort sett aldrig ser på tv, vilket är sant. Det kan bli någon film då och då eller så ser jag på History Chanel. Axcess-tv eller andra vetenskapliga och historiska kanaler.





Skriver du på något nytt nu?

 Jag håller på för fullt med tredje delen i min trilogi Sanningens väg. Den speglar Sverige och delar av Europa under 300-talets slut. Denna roman kräver mycket research och en stor del av min tid går helt enkelt åt till forskning. De två tidigare delarna har även de djupdykningar i historien genom parallella handlingar i romanerna. Huvudstoryn utspelar sig i en familj under 1970 och 80-talen, men de forskar kring en liten by i Småland och kommer därmed ner i de historiska lagren allt från 1800-tal ner till 300-tal. Läs gärna mer på www.ebesbooks.se





Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

 Träna upp fantasin! Försök att se det du vill förmedla som en film i ditt eget huvud. Om inte du kan skapa bilder kring det du skriver så kan heller inte läsaren det.

Många frågar också vad man ska skriva om. Kanske är detta det svåraste för många. När det gäller mig själv har jag fler uppslag än vad jag hinner med att skriva, vilket kanske märks då jag redan är inne på bok fyra under loppet av två år. Jag brukar dock säga att alla har vi något att berätta och ett tips är att göra så som jag gjorde med En enda miss Skolan och verkligheten. Jag började med en novell och lät den sedan växa både bakåt och framåt i tiden. Personligen har jag ett mycket bra minne och minns tydligt episoder och händelser jag själv varit med om. Jag minns också roliga eller underfundiga repliker som jag hör. Har man inte utrustats med detta minne är det ett måste att skriva ner saker som man tror sig kunna ha nytta av i sitt skrivande. Självklart anpassar man då dessa repliker, episoder m.m. utifrån den storyn man skriver.




Varför ska man läsa din bok?

 Min roman ska man läsa om man vill ha en stunds spänning för det är en spänningsroman. Man kan med fördel även läsa den för att man är nyfiken på människor, samhällsfrågor, skolans, lärare och ungdomars värld. Personligen tror jag att väldigt många kan känna igen sig i min bok, lärare, elever, ungdomar, föräldrar, ja, alla som över huvud taget har eller har haft något med skolan och/eller barn och ungdomar att göra… och det har väl i stort sett alla.




Vad gör du när du inte skriver?

 Att arbeta som lärare i kombination med att skriva och numer driva eget förlag tar egentligen mer tid än jag har. Det handlar hela tiden om att prioritera. Jag umgås med min familj och jag ser gärna på vetenskapliga/historiska program på tv eller på en bra film. Självklart tycker jag om att läsa men i dagsläget blir det mest litteratur som berör min egen forskning. Jag kan inte sitta sysslolös ens framför tv:n utan då stickar jag. Jag tycker också om att måla tavlor men det finns det ingen tid över till just nu. Kanske tar jag upp den tråden då jag blir pensionär. Jag tycker också om att vistas i skog och mark, att plocka svamp är en kär syssla som också ger mig tid till rekreation och vila.




Vilka vill du helst ska läsa din bok?

 ALLA, då jag tror att alla kan läsa den med stor behållning. Som jag skrev ovan tror jag att de flesta kan känna igen sig, kanske särkilt lärare och elever. Det är en vuxenbok men även ungdomar kan med fördel läsa den. Jag önskar också att skolpolitiker läser den då de kan få en lite mer tydlig bild av vad läraryrket egentligen innebär. Kanske skickar jag ett ex till Jan Björklund.

måndag 15 juli 2013

Unik gåva - Datingtips

Hur många gånger har man inte stått inför ångest vad man ska köpa i gåva till någon som fyller år eller som behöver uppmärksammas på annat sätt?

I dagens läge verkar människor ha det mesta. Varför inte passa på att ge bort något unikt och personligt.

NU kan du ge bort en roman dedikerad till just denna person med en personlig inskription av något slag. Det kan till exempel vara en dikt, en upplevelse från förr som man delar, eller precis vad som helst. Det är bara din egen fantasi som sätter gränsen.

DATINGTIPS!
ELLER, varför inte vara lite annorlunda och vågad?
Beställ boken, skicka den till någon du tycker om med en inbjudan skriven i boken, t ex

Till den vackra Annika! Jag önskar bjuda dig på middag
och diskutera den bok du håller i din hand.
Vänligen meddela mig om du vill och kan.
Kram Johan!


Det är hur enkelt som helst!
Du beställer boken/böckerna i ebes e-butik, fyller i önskad inskription, namn på mottagaren m.m. i kassan, genom att klicka på - Skriv meddelande till butiken - fyll i gåvomottagarens namn och adress och betala sedan med kort.

Lätt, enkelt och roligt för den som får denna unika gåva!

Du kan självklart beställa boken/böckerna till dig själv med önskad inskription. Då fyller du helt enkelt i ditt eget namn och adress som mottagare och inom några dagar kommer boken/böckerna med post.

Till butiken ⇒ebes e-butik

Läs mer om böckerna samt recensioner ⇒HÄR

Vänligen,
Eva-Karin Berglund
författaren bakom trilogin SANNINGENS VÄG

söndag 14 juli 2013

Sanningens väg - Prästernas tid är ute på bokturné!

Min roman Sanningens väg - Prästernas tid är ute på en alldeles egen turné runt om i Sverige.

Ett gäng författare bestämde sig för att göra något nytt och annorlunda. De skapade gruppen, Bokturné på Facebook. Gruppens syfte är att nå ut med sina böcker runt om i Sverige. Så om du hittar en bok med liknande etiketter som den här bredvid, då är det bara att låna boken en stund och sätta igång att läsa :).

Inuti boken finns det sedan rekommendationer som författaren gärna vill att du följer: Ta en bild på boken, lägg ut den på facebook med de haschtaggar som står i boken, då kan alla som är intresserade av att följa bokens turné genom Sverige följa denna på Facebook.

När du läst klart får du självklart gärna skriva en recension om boken och sedan lägga ut den på något nytt ställe, en offentlig plats som på ett café eller varför inte på ett tåg?

Jag önskar min roman lycka till på sin resa!

Jan Björklunds svar på lärarnas arbetsbörda

För en tid sedan skickade jag en förfrågan till Jan Björklund om hur han tänker kring den ökade administrativa börda som hela tiden läggs på lärere, samt hur han såg problemet med allt fler elever i klasserna och om Jan Björklund ville ha lärare som gör skillnad i skolans värd. Med detta menar jag då, lärare som har en så pass rimlig arbetsbörda att de "orkar" göra skillnad genom att kunna se till vars och ens förutsättningar och behov. Orsaken till mitt mail var den frustration jag själv kände efter att under detta läsår ha undervisat 224 elever på gymnasienivå i svenska, historia och religion. Det är svårt att klara av att utgå från vars och en förutsättningar och behov då man undervisar och ska bedöma och betygsätta så många elever under ett läsår. Vad tycker ni läsare?

Svaret kom givetvis inte från Jan Björklund i egen hög person, det kom från en i hans stab. Detta svar följer nedan.



Hej Eva-Karin!

Vi på utbildningsdepartementet har tagit del av ditt mail med bifogade utvärderingar. Jan Björklund har bett mig, som medarbetare i den politiska staben, att framföra ett stort tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och synpunkter.

För regeringen har det varit viktigt att ge lärare bättre förutsättningar att klara av sin huvuduppgift vilket är att förmedla kunskap och leda undervisningen. Att läraren verkligen har tid till att förbereda, följa upp och utveckla undervisningen är avgörande för att utbildningen ska hålla en hög kvalitet. Om lärarna har en för stor administrativ arbetsbörda går detta ut över såväl lärarnas arbetssituation, som elevernas rätt att få en kvalitativ utbildning. Under lång tid har det trots detta pågått en utveckling mot att allt mer administrativt arbete läggs på lärarna, vilket minskar den tid de kan lägga på undervisningen och förberedelse av denna. Detta är något som många lärare har upplevt som ett stort problem, eftersom det har lagt hinder i vägen för deras möjligheter att bedriva en kvalitativ undervisning.

Med anledning av detta tillsatte regeringen förra året en utredning med uppdraget att se över lärarnas administrativa börda, och komma med förslag på hur denna ska kunna minska. Tidigare i år presenterades som ett resultat av detta ett antal reformer, som består i att kraven på individuell utvecklingsplan (IUP)  avskaffas i årskurs 6-9 och reduceras från en gång per termin till en gång per läsår i årskurs 1-5. Nyligen beslutades också att kravet på åtgärdsprogram vid särskilt stöd ska tas bort.

Jag önskar dig en lugn och trevlig sommar!

Med vänliga hälsningar

Sigrid Rydell Johnson
Brevsvarare
Departementsledningen
Utbildningsdepartementet
Regeringskansliet
103 33 Stockholm

Vad tycker du? Kommentera gärna nedan!

måndag 8 juli 2013

Unik gåva - signerad bok per post!


SANNINGENS VÄG

Signerade böcker enligt önskemål per post!

En perfekt gåva till någon du tycker om, eller varför inte en gåva till dig själv!

Nu kan du beställa signerade böcker i min e-butik. Det är mycket enkelt! Du betalar med kort och får boken levererad med post. I kassan skriver du in under Meddelande till butiken, exakt vad du vill att det ska stå i boken och till vem den ska dedikeras. Kanske vill du skriva någon vacker dikt, påminna gåvomottagaren om en speciell händelse? Det är du som bestämmer och jag skriver helt enligt dina önskemål.

På detta sätt får du, eller den du vill ge bort boken till, en unik bok, den enda i still slag.

Varför inte överraska någon genom att skicka den personligt dedikerade boken direkt  till gåvomottageren?

Det är enkelt i och med att e-butiken har kortbetalning. Då betalar helt enkelt boken men skriver gåvomottagrens leveransadress.

Varmt välkommen till min butik på nätet :)!

Gå till butiken ► Ebes e-butik


Ebes e-butik | EBES Book´s

Vem var Maria Magdalena?

Maria Magdalena omtalas i Bibelns nya testamente men där har hon en ganska ringa roll. Hon framstår som en av flera av Jesus kvinnliga lärjungar. Om man där emot läser de gnostiska skrifter som man fann i Nag Hammadi och den koptiska handskrift som heter just Maria Magdalenas evangelium, växer en helt annan bild fram. Om man också läser Nya testamentet efter det att man läst dessa gnostiska skrifter får man en helt annan bild av Maria Magdalena. På grund av att flera pusselbitar då, så att säga, faller på plats..

Just nu går det ett program på Viasat history channel som tar upp Bibelmysterier, bland annat Jesus död och korsfästelse och i veckan handlade det just om Maria Magdalena. Jag tyckte programmet var intressant då just Jesus och Maria Magdalena har en stor roll i min senaste roman. Sanningens väg del 2 Prästinnans vishet.

Vem var hon då? Ja, om detta är de lärda inte överens. Några anser att hon var syster till Lasarus som Jesus uppväckte från de döda, andra att hon var Maria från Magdala och ytterligare några anser att hon var den äktenskapsbryterskan i Lukasevangeliet som Jesus skyddade och förlät; alltså tre personer i en. Dan Brown framställer henne som Jesus hustru och som Johannes, lärjungen som Jesus älskade. Denna teori knyter han an till Leonardo da Vincis målning Nattvarden.

Under 3-400-talen började man fundera på vilka evangelier som skulle få plats i den färdiga Bibeln. Man sållade då bort en massa texter då katolska kyrkan inte ansåg att dessa gick ihop med just deras lära. Det man dock hade svårt för på grund av att Maria redan hade hunnit bli en omtalad person, var att radera henne totalt. Just därför gav man henne epitetet Synderska- synderskan som Jesus förlät och därmed blev hon sinnebilden för den syndiga kvinnan som behöver genomgå en lång botgöring innan hon kan tas upp som en del i den kristna gemenskapen.

I mina ögon var Maria inte bara en av de kvinnliga lärjungarna runt Jesus, hon var Ledaren och just därför kom hon ihop sig med Petrus. Denna konflikt och Marias roll är tydlig i Maria Magdalenas evangelium.

I min roman får hon en roll som har sin grund i såväl katarernas lära som i två mycket gamla religiösa judiska inriktningar; Nazoreans och Mandeismen.

Vill du läsa mer?
Min roman finns tillgänglig hos de flesta nätbokhandlare men du kan också beställa ett signerat och dedikerat exempel direkt i min egen e-butik.
http://www.ebesbooks.com/store

Där kan du beställa både del 1 Prästernas tid och del 2 Prästinnans vishet. Kanske skulle det vara kul att få ge bort en bok eller två i present? Jag dedikerar mina böcker enligt önskemål, t ex om du skulle vilja ha med en särskild hälsning, en dikt o s v. Då skriver man bara in önskad inskription i Meddelande till butiken i Kassan.

Vänligen,
Eva-Karin Berglund

torsdag 4 juli 2013

Hur många elever har du undervisat och betygsatt detta läsår?

Hej alla lärarkollegor!

Jag håller på med en undersökning för en ny kommande roman som handlar om en gymnasieskola.
Det jag är intresserad av att veta är hur många elever du har undervisat och betygsatt under detta läsår, 2012-2013, samt i vilka ämnen du undervisar. (Detta gäller framför allt lärare på gymnasiet men det kan även vara intressant att göra en jämförelse med lärare på högstadiet.) Är det fler än normalt, har elevantalet ökat?

I min tjänst ingick det att undervisa och betygsätta 224 elever detta läsår. Mina ämnen är svenska, religion och historia. Är detta det normala eller hur stort är spannet?

Tar mycket tacksamt emot information om detta och jag kan också tillägga att jag har mailat vår utbildningsminister Jan Björklund och ställt några frågor. Än har jag inte fått något svar men jag återkommer här så fort jag får ett svar, vilket jag verkligen hoppas att jag får om vår utbildningsminister värnar om den svenska skolan och dess lärare.

Glöm inte att uppge om du undervisar på högstadiet eller på gymnasiet, antal elever, om du jobbar hel- eller deltid samt i vilka ämnen du undervisar.

Tack!
Vänligen,
Eva-Karin Berglund

fredag 28 juni 2013

Sanningens väg del 1 Prästernas tid | Ebes book´s

Signerade böcker hem med post!

Nu har även du som inte bor i närheten av Lidköping möjlighet att köpa
signerade böcker i min trilogi Sanningens väg, och få dem hem via post.

Signerade böcker hem via post

Sanningens väg del 1 Prästernas tid | Ebes book´s

Välkommen med din beställning!

Vänligen,
Eva-Karin Berglund

onsdag 29 maj 2013

Så drabbar nedskärningen mina elever. Videoklipp från en ambitiös lärare.



Så drabbar nedskärningen mina elever. En intressant video på Youtube:

När jag såg denna video tänkte jag direkt att detta inte är någon nyhet. Alla skolor gör så här och har gjort länge.
Det kan se olika ut på en och samma skola då de olika programmen själva kan välja hur många undervisningstimmar respektive kurs ska innehålla. Det kan t ex vara så att på ett program undervisar man bara 32 timmar i en 50-poängskurs medan man på ett annat program undervisar 50.

Nackdelen när man gör så här, framför allt på kurser om 50 poäng, är att det blir mycket sårbart. Lägger man sedan denna 50-poängskurs under endast en termin riskerar eleverna i allra högsta grad att misslyckas med att nå sina mål om läraren t ex blir sjuk eller om, vilket ofta kan hända, att man lägger andra skolaktiviteter på de dagar undervisningen skulle ha skett.

Detta innebär dock inte att undervisningen på skolan totalt blir mindre, utan den tiden man tar från en kurs lägger man på en annan kurs. Skolan är skyldig att ge eleverna en viss undervisningstid. Detta betyder att om man anser att eleverna behöver mer tid för att lära sig t ex matematik, ja, då kan man lägga 120 timmar på matte istället för de 100 timmar som är kursen poäng och minska respektive timmar på en annan kurs t ex religion. Detta innebär att eleverna bara får 30 timmar religion men 120 timmar matte.

Bra eller dåligt? Som religionslärare måste jag anse att det är dåligt men vore jag mattelärare skulle jag förmodligen tycka att det är bra. Här är det svårt att inte vara subjektiv.

Men det är också viktigt att sätta saker i sitt rätta sammanhang.

tisdag 28 maj 2013


Nationella prov, årgång 2013

 Nationella prov skänkes!

Hittade denna annons på facebook, den var publicerad på Blocket.

"Skänkes 8 kilo nationella prov på grund av utmattning och tidsbrist.
Proven är helt nya och ej rättade. En perfekt sysselsättning så här års mellan hägg och syren.
/Läraren"

Jag kan inte annat än le efter ett antal timmars slit med NP i svenska. Jag tror att det är många lärare som känner så vid denna tid. Kanske borde de NP ligga lite tidigare på vårterminen och inte i slutet när man ändå har så mycket att göra.

Annonsen finns här BLOCKET!

Eva-Karin Berglund

torsdag 23 maj 2013

Sanningens väg del 2 Prästinnans vishet

Sanningens väg   del 2

Prästinnans vishet

Nu är den äntligen här för er som väntat!

Kanske kan detta också vara en bra studentpresent till de studenter som haft mig som lärare eller som känner mig ändå.
Jakten på byns för flutna går vidare. Vilka var dessa förfäder med franska rötter? När och varför kom de en gång för länge sedan till byn? Vad är det för en mystisk grotta Petronella pratar om och vad innehåller dessa gamla böcker skrivna på ett mycket ålderdomligt språk? På den gamla kyrkogården hade Petronella funnit en vacker gravsten med ingraverade namn och årtalet tolvhundratjugotvå. Var det Susannes egna förfäder som en gång i tiden hade gjort denna sten?

Den lilla byn i Småland bar på fler hemligheter, detta var Susanne övertygad om. Med stor entusiasm tog hon vid där hennes dotter hade slutat. Men varför kände hon sig förföljd? Prästen lös med sin frånvaro, så vem hade hon att vara rädd för?
Provläs eller köp här!

lördag 4 maj 2013

Barnfattigdom i Sverige?



Många ryggar vid denna tanke.
Inte finns det väl "fattiga" barn i vårt land?
Fattiga barn, ja, de finns ju i u-länderna.
Det är i u-länderna barnen svälter och går utan kläder.
Inte i Sverige, väl?

Vad menar man då med fattig? Detta är en definitionsfråga.
Röda korset fick  i Uppdrag granskning kritik för att överdriva sina
siffror och för att de vinklade sin statistik. För den som är intresserad
av hur det förhåller sig i den egna kommunen kan gå in på:

Röda korset - barnfattigdom per kommun

I u-länderna anses man fattig om man inte har mat på bordet, när barnen
blir undernärda och får gå utan kläder - eller i trasiga kläder - och heller inte
har någon möjlighet att få utbildning.

I Sverige får vi göra en annan definition- Fattig i förhållande till vad?

Jag arbetar som lärare på gymnasienivå och då lägger man märke till saker
och ting. Om man per definition anser att ett barn tillhör de fattigas skara
om de inte har råd att:
- köpa idrottsskor/kläder
- köpa mer än en uppsättning byxor, skor, jacka m.m.
- köpa en cykel (inte ens en begagnad)
- gå med sina vänner på bio/fika
- ha födelsekalas
- äga en mobiltelefon
- utöva någon typ av idrott
- köpa studentmössa
- delta i klassens/skolans arrangemang kring studentbal/ studentkarneval/studenttåg
- m.m.

Ja, då har vi fattiga barn och ungdomar i Sverige. Det råder ingen tvekan om saken!
Extra tydligt blir det nu i studenttider!

Jag får gång på gång påminna mina klasser om att de behöver tänka på kostnaderna för klassen då det gäller olika typer av studentjippon. I vår stad åker studenterna runt till varandra dagarna innan studenten på s.k. stadsrundor och "bonnarundor". Vid dessa tillfällen förväntas det att studentens förälder bjuder på något. 

Detta innebär att en students familj får in upp till 35 hungriga och tyvärr ibland smått/eller rejält berusade studenter i sitt hem. De föräldrar som har det knapert säger nej, tack, ni kan inte komma! Studenten själv tycker detta är pinsamt och avstår hela jippot och blir på så vis utanför.

En annan sak är också musik som ska finnas på dessa studentvagnar m.m. Ja, det är många små och stora utgiftsposter under studenttiden och då blir de "fattiga" ungdomarna än mer utsatta och utanför.

När jag förklarar för eleverna att alla inte har så mycket pengar och att de måste försöka skära ner kostnaderna kring dessa jippon, svarar flera. "Ja, men jag har fått flera tusen kronor av mina föräldrar för att vi ska kunna göra allt det här." Detta uttalande svider i de studenters öron som inte ens har råd att köpa en studentmössa.

Livet är inte rättvist, säger några - och det ska gudarna veta. Men tillsammans kanske man ändå kan göra något för att underlätta för dem som har det svårt. Alla idéer är varmt välkomna!

Hur hanterar då dessa barn/ungdomar sin situation när de inte har råd med diverse saker?

Jo, de tvingas konstant till att ta till lögner.
- Jag gillar inte idrott, så jag skiter i att gå/ eller säger att jag är sjuk.
- Nu är det så att jag har massor av kläder men just de här är mina favoriter.
- Cykla är töntigt, jag går hellre.
- Jag hinner inte fika, jag hinner inte gå på bio- jag ska umgås med andra polare (vilka inte finns)
- Jag gillar inte kalas, varför ska man fira att man fyller år?
- Idrott är bara till för töntar. Varför röra på sig om man inte måste.
- Jag har min mobil hemma. Jag glömmer den jämt/vill inte ta med den till skolan för då kan den gå sönder.
- Jag tänker inte vara med och fira studenten, jag tycker hela idén med studentfirande är överdrivet!

... Eller så säger de inget alls- utan drar sig undan och blir mycket tysta och ensamma!

Det vi behöver fundera över är alltså - hur kan vi ge dessa barn en skälig barn/ungdomstid?

På vår skola och särskilt på mitt egna program har vi hjälpt en del av dessa ungdomar genom att köpa gympaskor åt dem på programmets bekostnad. Skolan köper också in ett antal studentmössor för utlåning, personal tar med sig de egna barnens avlagda kläder och ger till de utsatta ungdomarna. Vi hjälper dem att söka fonder och stipendier m.m.

Men detta är i det lilla, hur kan vi göra för att hjälpa dessa barn och ungdomar överlag?

Jag har hört människor säga att om man är fattig i Sverige är det självförvållat. Vi har en social verksamhet som ser till att inga barn eller vuxna behöver svälta eller gå utan kläder. Men detta är en sanning med modifikation. Visst, vi har socialbidrag, men kom ihåg att socialen inte tar någon hänsyn till om familjen har skulder, man får heller inget äga om man ska få ekonomiskt bistånd från socialen. Detta har jag själv fått erfara.

För att få rätt till ekonomiskt bistånd måste du först sälja det du äger, hus, bil m.m. Dina eventuella skulder får gå till kronofogden och du sitter sedan i en riktig rävsax. Vilket innebär att, om ditt ekonomiska obestånd beror på tillfällig arbetslöshet, ja, då kommer du att få leva på existensminimum den dagen du får jobb. Kronofogden drar av din skuld direkt från lönen. Detta innebär att man under många år framöver får leva
utifrån de premisser som jag kallar "fattigdom", i definition till hur de flestas levnadsstandard ser ut i dagens Sverige.

Det finns många människor i dagens samhälle som har byggt upp sin levnadsstandard utifrån att en eller båda i familjen har haft jobb. En eller båda blir uppsagda på grund av arbetsbrist i Sverige. De står då kanske med ett hus som de inte kan sälja till ett pris som täcker de lån de har. Men om de ska få ekonomiskt bistånd från socialen har de inget val. De måste sälja sitt hus/lägenhet och dra på sig ytterligare obetalda skulder för något de inte längre äger. Detsamma gäller om de har bil. Kanske finns det lån på denna och de flest som har försökt att sälja en bil vet att man aldrig får det man har gett.

Och människor i Sverige såväl som i den övriga västvärden lever och har levt över sina tillgångar under en lång tid. Var och varannan svensk familj är ganska högt skuldsatta. Vid uppsägning av arbeten blir den ekonomiska situationen ohållbar- och kom ihåg- det kan även drabba dig!

Barnens Lidköping är en ideell organisation som har samlat alla olika organisationer under ett tak, kan man säga. De kollar av vad de olika organisationerna gör för att hjälpa våra barn. För visst har vi många organisationer som gör just detta! Men hjälpen kan aldrig bli för stor. Den 11 maj har Lidköping Barnens stad ordnat en festival för hela familjen där allt är gratis. Detta är ett bra initiativ! Kan du komma på fler?

Hör gärna av dig!

Skriv här i bloggen eller maila:

berglundevakarin@gmail.com

fredag 3 maj 2013

Lidköping barnens stad den 11 maj!



Missa inte Barnens dag i Lidköping den 11 maj! Jag ska själv bidraga med ett litet tal. Barnens dag anordnas genom flera organisationer och företag i Lidköping och föreningen Lidköping barnen stad ligger bakom hela hela idén och allt arrangemang. Bra initiativ!

Lidköping barnens stad 11 maj

torsdag 4 april 2013

Sanningens väg - trilogi

Trilogin Sanningens väg är mitt senaste projekt.


Prästernas tid  del 1- Läs mer om den här: ebesbooks.se
Prästinnans vishet del 2 (kommer förhoppningsvis under april)
Goternas återkomst del 3

Historisk spänningsroman av Lidköpingsförfattare
(Publicerad i NLT 20130220)

Länge har Anita Gustafsson varit ensam om att vara romanförfattare i
Lidköping. Nu har hon dock fått sällskap av Eva-Karin Berglund som nyligen
debuterat med boken Prästernas tid. Den är den första delen i en trilogi som
heter Sanningens väg.

Prästernas tid är en historisk spänningsroman och
författaren visar i den att hon är både kunnig och beläst i svensk historia.

Bokens handling utspelas under flera sekler, från medeltid och ända fram
till modern tid och ger författaren rika tillfällen att med inlevelse
berätta om gångna tiders rysliga händelser.

I boken förekommer det bland annat mord, självmord, våldtäkter, förfalskningar, testamentsbråk, incest,  giftblandning, mordbrand, häxtro, barnarov, otrohet, religiös fanatism, mobbning och sviken kärlek.
Dessa ingredienser borgar för att boken blir fängslande och att läsaren med spänning följer handlingen. Intrigerna är inte de lättaste att följa, men med beundransvärd skicklighet lyckas författaren lotsa läsaren genom seklernas alla brott begångna främst av fanatiska präster.

Det är i den småländska byn Garderås som romanens både historiska och nutida händelser utspelas. Det är en liten by, beskriven på ett humoristiskt och
realistiskt sätt och dit kommer den tioåriga Petronella och hennes mamma
1970. Petronella är intresserad av historia och börjar likt en Kalle Blomkvist att gräva fram byns nedtystade hemligheter. Senare, som tonåring, får hon hjälp av sina kamrater och trots att de utsätts för livsfara lyckas de lösa mysterier, klara upp mord som begåtts och hitta gärningsmän till andra brott.

Personteckningen i boken är genomgående svartvit, skurkarna är genomruttna och skumma medan deras motståndare är sympatiska och hederliga. I många romaner anses detta vara klandervärt men Eva-Karin Berglund har faktiskt lyckats ge trovärdighet och personlighet åt sina gestalter och de passar väl i sina roller. Särskilt fäster man sig vid skolvaktmästaren och hedersmannen PersAnders som gläder läsaren med att tala en utpräglad och fin västgötska.

Författaren har en sann berättarglädje, men den kan ibland locka henne till
långa utvikningar. Så till exempel när hon berättar om Sara Videbeck,
Pontus, Jakob och Magnus De la Gardie och när hon i slutet ger en förvisso
sann och fin turistskildring av Lidköping. Detta sker i god lokalpatriotisk
anda men tillför inget till romanen.

Som många andra nyutkomna böcker är Prästernnas tid tryckt utomlands, i
Lettland närmare bestämt. Det kan förklara en del slarvfel, så stavas till
exempel den ärevärdiga möbel som finns i många hem, i boken chiffonge.

Prästernas tid är en debutroman och som sådan har den sina brister men den
är väl värd all aktning och läsare av historiska spänningsromaner har att
med förväntan se fram emot kommande delar av trilogin.

Tore Hartung